Медийни участия

 

След осемгодишна съдебна сага един баща вече е със сина си

Захари Генов, Йордан Тодоров, Анелия Торошанова и Венцислав Александров (отляво надясно) в студиото на програма „Христо Ботев“ Снимка: Росица Михова

Венцислав Александров, разведен баща на седемнадесетгодишо момче, което от около година вече живее с баща си, припомня казуса, неколкократно обсъждан в предаването „Законът и Темида“: „Благодарен съм на предаването, че ми помогна да вляза в контакт с други родители и с неправителствени организации. След развода бащите имат много сходни проблеми и се подпомагаме взаимно, след като не получаваме помощ от институциите. Имахме срещи в Народното събрание и на други места. В законодателната рамка има проблеми. Злоупотребява се със Закона за домашното насилие. Самият аз бях белязан като насилник с лош родителски капацитет. След осемгодишна борба успях да докажа, че мога да осигуря на детето си по-добри условия за израстване и развитие. Психологически експертизи доказаха, че детето иска да живее при мен и че аз съм в състояние да се грижа за него.“

Йордан Тодоров, председател на Фондация за защита правата на децата: „Това е традиционен случай в нашата държава. След развода често следва обвинение в домашно насилие. Институциите често доусложняват проблема, свързан с родителските права.“

Адвокат Васил Попов: „Институциите не работят адекватно, не правят вярна оценка на състоянието на детето и родителския капацитет. Често социалните работници подават невярна информация.“

Адвокат Маргарита Сълова: „Невинаги майката е с по-добър родителски капацитет на отглеждащ родител. Има случаи, в които при бащата има по-добри условия – по-добри финансови възможности, възможност за грижа от неговите родители. Върховният съд се е произнесъл, че при разбирателство между развеждащите се родители може да има споделено родителство.“

 


За какво носят и за какво не носят отговорност родителите”Часът на Милен Цветков”

Справедливо ли държавните институции да винят родителите, а да укриват деяния, за които трябва да понесат те наказателна отговорност?

 

 

 

 

 


 

Какво се крие зад стените на социалните домове в България?-“Часът на Милен Цветков”

Кой е виновен за случващото се в домовете за деца?
Вършат ли си работата контролните органи и получават ли специалистите необходимото възнаграждение за съответната работа.
Работи ли се в посока семействата да са сплотени и кой е отговорен за дефицита на детските градини?

 

 

 

 


02.06.2017 г. Порочните практики на институциите

Психолозите трябва да бъдат конкурентно способни на Центровете за обществена подкрепа. Направленията за социални услуги трябва да се издават за психолог, а не към конкретен Център за обществена подкрепа. Това ще доведе до повишаване на качеството на услугата.

Нужен е регистър на психолозите към Министерство на здравеопазването.

 

 

 

 

.


 16.05.2017 г. – Как се преодолява синдромът на родителското отчуждаване?

Родителското отчуждаване може да тласне детето към лоши среди, може да се стигне до наркотици, агресия, да се преживява като физическа болка, отбеляза Йордан Тодоров. От психологическа гледна точка проблемът е липсата на бащиния модел, а напоследък има все по-повече случаи на отчуждение на майката, добави той.

Според Карло Луканов трябва да се говори за “отчуждаващи родители”, защото има достатъчно случаи и на майки, и на бащи, които правят това. Характерното е, че отчуждаването става към един обичащ родител. Единият родител взима изцяло контрола над детето и започва да моделира отношението му към другия родител. Това може да се прави съзнателно, може да става и несъзнателно, но и в двата случая резултатът е, че детето страда, каза още Карло Луканов.


01.05.2017 г. – За децата, насилието и социалната политика

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        .


27.04.2017 г. – Носенето на лични вещи в детската градина трябва да се забрани

“Социалното положение е предпоставка за възникването на разправии и напрежение”, бе категоричен Йордан Тодоров от Фондация “Защита правата на децата”
Носенето на лични вещи в детската градина трябва да се забрани. Това е мнението на Йордан Тодоров, председател на Фондация “Защита правата на децата”.

Според него социалното положение е предпоставка за възникването на разправии и напрежение между децата.

 

.


 

17.02.17 – Децата и родителските войни

На 10 февруари Йвайло Герчев от гр. Варна разказа в ефир своя казус в предаването на тема: ”Защитени ли са правата на родителя, който не отглежда детето след развода?”. В днешното издание на юридическото предаване „Законът и Темида” ще чуете и другата гледна точка. Бившата съпруга на Йвайло Герчев и майка на сина му – Валентина Шиварова, ни изпрати отворено писмо, в което описва факти и обстоятелства, които са в противоречие с казаното от Ивайло Герчев. Изпрати ни и документи, които доказват нейните твърдения.
Втори акцент в предаването е какво се случва с трите деца от Разград, които живееха, настанени в различни социални институции в град Русе. Продължаваме казуса. Едното от децата вече живее в дома си и се отглежда от бащата.                                                                                                                                .


10.02.17 – Защитени ли са правата на родителя, който не отглежда детето след развода?

Каква е ролята на социалните служби за защита интересите на децата при родителски конфликти? Има ли някоя институция в държавата право да се бърка в съдбата на децата и техните родители? Защо единият родител, който отглежда детето след развода нарушава съдебно решение? Социалните доклади – реална истина или добре скалъпена измислица…
В предаването ви запознаваме с казуса на Ивайло Герчев от гр. Варна, който упорито отстоява правата си да бъде добър баща и да няма родителско отчуждение между него и сина му. Ще чуете и коментара на Йордан Тодоров, председател на фондация „Защита правата на децата”.                                                                                                                    .


23.12.16 – До какво водят родителските войни?

Защо единият родител след развода може да бъде лишен от правото да се вижда с непълнолетното си дете? Страдат ли децата от родителските конфликти? Как могат да бъдат защитени правата на родителя, който не отглежда детето, а след съдебно решение е с режим на виждане? Каква е причината, когато родители имат конфликти те да се разрешават чрез децата? Всички трябва да бъдем равни през Закона. Моето становище е, че социалните доклади трябва да се премахнат, защото много често те съдържат невярна информация.
Нека децата на България да бъдат щастливи и обичани. Вярвам, че по Коледа винаги стават чудеса?
– това каза в рубриката „Очи в очи с д-р Петрова“ народният представител в 43-то Народното събрание д-р Султанка Петрова.
Според Йордан Тодоров – председател на Фондация „Защита правата на децата“ и експрокурора, адвокат Захари Генов социалните доклади, внесени в съда често объркват съдбата и живота, както на децата, така и родителите. Престъпление е да подпишеш социален доклад с невярно съдържание и за това се носи наказателна отговорност – категоричен е адвокат Генов. В предаването ще чуете казуса на Димитър Петров от град Търговище и коментара на Анна Конукова, началник-отдел „Закрила на детето“ към дирекция „Социално подпомагане“, град Варна.


09.12.16 – Защитени ли са правата и интересите на трите деца от Разград

В предаването на 2 декември 2016 г. Ви разказахме частния случай на инж. Росица Пачева от Разград и нейните три внучета – две момчета на 9 години и техния батко, който е на 13 години. Бяха ли изчерпани всички възможности децата, които със съдебно решение са дадени за отглеждане на майката да растат в нормална среда при роднини?
Кое е наложило тяхното преместване в социална институция? Защо според бабата Росица Пачева от Разград служителите на отдел „Закрила на детето” премълчават истината?
Какви са възможностите, позволени от закона? Щастливи ли са децата далеч от най-близките си?

 

 

Share Button

Translate

Защита правата на децата

Абонирайте се за бюлетин