Деца ще пътуват в чужбина без съгласието на втория си родител

%d0%b7%d0%b0%d0%bc%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b5-%d0%b2-%d0%b5%d0%b2%d1%80%d0%be%d0%bf%d0%b0По неофициални данни се очаква през 2017г. децата на разделени родители да пътуват в чужбина без съгласието на втория родител. Тези промени се очаква да залегнат в новия Семеен кодекс. Според Европа не е демократично родител, на когото са предоставени за упражняване родителските права да иска разрешение от другия родител, детето да пътува извън границите на държавата ни.

Приемането на подобни промени не противоречат ли на вътрешното ни законодателство и няма ли да ограничат правата на децата и на родителите им?

Погрешно ли се тълкува „упражняването на родителските права“?

Дали налаганите ни промени няма да предизвикат социално напрежение?

Ще обезлюдее ли България?

3 коментара по Деца ще пътуват в чужбина без съгласието на втория си родител

 • васил попов каза:

  Според мен е допустимо само и единствено това да става след попълване на декларация пред другия родител относно времето, дестинацията и местопрестоя на детето, за не повече то конкретно определен срок, примерно до 1м.
  В противен случай се обезсмисля Хагската Конвенция и съдебнопостановените режими на лични отношения и ще има много злоупотреби

 • Атанас Н каза:

  За да се избегнат злоупотреби с пътувания в чужбина, след което детето да не се върне, е логично да се предвиди парична гаранция, която да покрие разноските по процедурата по Хагската конвенция за гражданските аспекти на международното отвличане на деца.

 • Ronalee каза:

  That’s a subtle way of thnnkiig about it.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Translate