РОДИТЕЛИТЕ ДОТУК!!!

Може би често сте се сблъсквали с този или подобен надпис. Може би ежедневно го виждате, когато си водите детето на училище.

Всекидневно ставаме преки или косвени свидетели на случващото се в училищата. Вероятно много от нас си задават въпроса какво се случва с децата ни, когато ги оставим в училище. Много хора треперят за децата си и търсят варианти, за да имат връзка с тях в периода им на обучение. Мобилните оператори бързо се възползваха от това положение и пуснаха устройства „MyKi – та“.

Редно ли е обаче това да е единствената връзка с децата ни?

Изпращаме децата си на един вход с една кабинка и вътре охранител, а срещу нас надпис, който макар и несъзнателно ни показва, че ние сме никои в тази сграда. Когато родител иска да влезе със своето дете до някой преподавател, му се отговаря, че има наредба на директора и се забранява достъпа на родители.

Родителите престъпници ли са?

Забързани за работа и притеснени да не закъснеем рядко се замисляме дали възбраната на училищата не е незаконна. В чл. 47. (1) от Конституцията на Република България се споменава, че: Отглеждането и възпитанието на децата до пълнолетието им е право и задължение на техните родители и се подпомага от държавата.

Помага ли ни държавата или ни пречи да упражняваме правата и задълженията си към децата?

Днес често се случва някоя наредба да погазва правата ни!

С ограничаването на достъпа до училищата не нарушават ли не само нашите права, а и правата на децата ни?

Вероятно ни остава само да се молим да не се случи нещо с детето ни защото знаем как се размива отговорността в институциите. Възможно е дори да се окаже, че не някой друг, а самия родител е виновен за случилото се с детето му, тъй като не е предал детето на пълнолетен както изисква закона.

Темата не е изчерпана докрай и е важна за сигурността на децата ни, затова Ви молим да попълните анкетата по-долу.

[poll id=“4″]

12 коментара по РОДИТЕЛИТЕ ДОТУК!!!

 • Илиана Милева каза:

  В Трето ОУ „Христо Ботев“ Сандански, на първата родителска среща след 15.09 се дава декларация на родителя, в която се казва, че родителя споделя отговорността ако нещо се случи с детето на територията на училището, в същото време входа е заключен и родители не се допускат.

  • звездомира каза:

   е за това иде реч.така МОН си връзва гащите и се освобождава от отговорност директора ,учителите изобщо пада тягната отговорност .аз ме них подписала дел;арация с такъв текст.

  • Емилия каза:

   Как може родителя да споделя отговорността като не присъства?!
   Все едно да ви обвинят в убийство на човек когото не познавате и не сте виждали дори който между другото живее в друга държава на хиляди км от вас.
   Това е меко казано глупаво…
   Как може родителят да е виновен че Петърчо набил Иванчо през междучасието?
   Не е виновен родителя а училището защото то трябва да пази и защитава децата докато са на територията му.

 • Юлия Василева каза:

  Няма такъв, дето ще понеса да ми каже „с детето ти до тук“.
  Просто детето ми няма да е в това място.

 • Силвина Адамова каза:

  Като чета статията и коментарите си давам сметка , че нашето училище е в отлични взаимоотношения с родителите.
  Няма забрана за родителите да посещават училище, даже напротив, преди няколко години взехме решение часовете ни да бъдат отворени за родител. Всеки родител има право ако поиска да присъства в часа на детето си. Имали сме такива посещения и са много ползотворни. Това само подобрява дисциплината.

 • Mariq каза:

  Достатъчно е да има часове за прием на родителите . При поискване да присъстват в час, с разрешение на Директор.
  Все пак училището е институция за образование на ученици, чрез партньорство с родителя. Има неща, които трябва да се споделят само между възрастните, в полза на ученика.
  Колко родители се ползват от обявените часове за родителска консултация с учителите? А колко посещават родителските срещи?

  • zpd каза:

   Не на всякъде има часове за родителска консултация. Учителите се оплакват, че са натоварени и вечер след работно време трябва да качват на сайт или групи на класа материала, който е преподаван както и домашните, които са дадени на децата.
   А какво се случва, когато едно дете 1-2 клас не бъде предадено лично на преподавателя, а в коридора бъде бутнато, набито, взети му пари или …? Кой би следвало да понесе отговорността?

 • Мария каза:

  Нали, затова има охрана!
  Когато родителят не научи детето да се защитава,
  когато е само, след време може да развие комплекси и
  др.вредни….
  Наблюдавах ученик в 5 и 6 клас. Умно дете, но работещо
  под възможностите си, дори започна да заеква….
  Майка му, не го пускаше, нито на спорт,
  нито на културни прояви само….
  Аз бях в детската градина, когато майка ми ме изпращаше сама,
  от един град, до друг….съобщавайки на шофьора.
  Може би, затова се изградих силна, да решавам проблеми….
  Все някога детето, ще остане без родителя….
  Родителят не може да присъства във всички часове….
  Как детето ще изгради силно АЗ?
  Какво излиза, на улицата, може само, но в училище, не…..
  Нападателните чакат тези, които се движат с родителите си,
  дебнат и избиват агресията си над възпитанието, но плахи дечица….
  Сложно е! Много е сложно! Когато се страхуваме, да помислим, какво предизвикаме…
  Няма рецепти!
  Всеки сам избира; страх, или смелост!

 • zpd каза:

  Уважаема Мария,
  Ако възникне проблем между децата в училище и детето не е предадено на пълнолетно лице – преподавател, кой носи отговорността за него? Ако има инцидент в много случаи се намесват отделите за закрила на детето и ситуацията става сложна и неприятна. По закон децата не трябва да се оставят без присъствието на пълнолетно лице. Съответно детето трябва да бъде предадено на някое пълнолетно лице, което да носи отговорност за него. Ако нещо се случи с детето и се намесят социалните служби ще излезе виновен родителя. Ще ги изпращат по психолози и т.н..
  Охраната в много от училищата е повече заради пропусквателния режим, а не за да разтървава деца. В днешно време не е толкова безопасно както преди години и в случая не става въпрос за изграждане на когнитивно-поведенчески качества у децата, а за омаловажаване на семейството и родителя.
  Сега дали бихте пуснали детето си в един голям град „съобщавайки на шофьора“?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Translate