Сирни Заговезни – ден за прошка

ПРОШКА

Празникът се нарича още Поклади и Прошка и слага началото на Великите пости преди Възкресение Христово.

Ако имате грехове към семейството си, към роднини или просто към приятели, днес е денят, в който трябва да поискате прошка от тях.

Празникът Сирни Заговезни или наричан още Поклади и Прошка, е седем седмици преди Великден. От днес започва Великият пост. Традицията повелява хората да се опрощават помежду си за всичките си лоши дела и думи през изминалата година.

За здраве се прескачат огньове, около които хората се събират и пеят песни. Един от обичаите, свързани с този ден, е округлица.

Това е факла от слама, която господарят на къщата пали и завърта около главата си. Целта е да прогони бълхите от къщата. Този обичай обаче се практикува само в някои части на България.

Хвърлянето на стрели също е свързано със Сирни заговезни. Този обичай е за ергените. Всеки от тях изстрелва стрела в двора на момата, която си е харесал.

Хамкането е свързано с вечерната трапеза. На нея има баница със сирене, варени яйца, варено жито, халва с ядки. На червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце.

ПРОШКА 2Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки член от семейството, главно децата, се опитва да хване халвата или яйцето с уста. Този, който успее, го чака здраве и благодат през годината.

Обичаят повелява по-малките да ходят на гости на по-старите, за да им поискат прошка, целувайки им ръка. Младите изричат Прощавай, маме, тате. А по-възрастните отговарят: Просто да ти е, Господ да прощава! .

От днес до Великден са забранени венчавките. Сексът също е строго забранен. Постенето е своеобразна магия, която трябва да предизвика плодородието.

В традицията той означава временна смърт, след която задължително следва ново раждане. Така се символизира вечният кръговрат, завъртане на цикъла от безплодие към плодовитост.

Източник : sanovnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Translate