НАЙ-ДОБРИЯТ ЧОВЕК – ФЕНОМЕНЪТ „АГРЕСИЯ“ В ДЕТСТВОТО

ВЪЗПИТАНИЕ НА ХАРАКТЕРА

ИГРОВО-ПОЗНАВАТЕЛНА СИТУАЦИЯ: „АЗ СЪМ НАЙ-ДОБРИЯТ ЧОВЕК НА СВЕТА!”

Целта на играта е възпитаване на характера на детето – провокиране на социална увереност в себе си и социална ангажираност към другите.

Създайте въображаема ситуация, предлагайки на детето да си представи, че е най-добрият човек на света и да разкаже какви хубави неща ще направи за другите хора. Условието е повечето изречения в разказа да започват с личното местоимение „аз”: „ Аз съм …”; „ Аз ще …”. Споделете с детето представата си за най-добрия човек на света.

Запишете разказа на детето и анализирайте представата му за най-добрия човек на света от гледна точка на Вашите схващания за доброто и злото, моралните инстанции и отношенията с другите.

Опишете Вашата представа за най-добрия човек на света и отношението на детето към нея.

Възраст на детето: 8 години

„АЗ СЪМ НАЙ-ДОБРИЯТ ЧОВЕК НА СВЕТА!”

/разказ на детето/

Аз ще вдигам хората, когато паднат. Ще лекувам раните им. Аз помагам на човек, когато му е трудно. Ще помагам на човек, когато има нужда и изпадне в някаква ситуация. Аз няма да позволя да се строят още ненужни блокове, защото няма да има дървета и градинки. Аз ще събирам пари за бедните деца. Аз ще избера най-добрия президент на България. Аз ще уча хората да пишат грамотно. Аз ще помагам на възрастните хора. Аз ще създам много училища и детски градини.

АНАЛИЗ НА ПРЕДСТАВАТА НА ДЕТЕТО

Според мен детето има ясна представа за добро и зло. Умее да разграничава, това което е необходимо за хората, за да се чувстват пълноценни. Запознат е с проблематиката от съвременния социален свят, емпатичен е и се опитва да търси решения на проблемите. Осъзнава че има неща, които зависят от него за по-добро бъдеще на хората и природата.

„АЗ СЪМ НАЙ-ДОБРИЯТ ЧОВЕК НА СВЕТА!”

/моята представа/

Аз ще създам болници, в които да се лекуват всички нуждаещи се, независимо от социалното им положение. Ще обучавам хора, които да се грижат за болните и ще знаят как да намалят тяхната болка.

Ще създам места за отглеждане на полезна храна, без химикали, с която да се хранят хората и животните.

Ще направя безплатни детски градини и училища, в които да се възпитават и обучават децата на социално слаби семейства, както и деца от места, на които се водят войни. Децата ще развиват социални умения, ще се учат на отговорности като полагат грижи едно за друго. Ще се стимулира развитието на силните страни на децата. Ще се насочват към места, на които да могат да ги демонстрират и да ги усъвършенстват.

ОТНОШЕНИЕ НА ДЕТЕТО КЪМ МОЯТА ПРЕДСТАВА ЗА НАЙ-ДОБРИЯТ ЧОВЕК НА СВЕТА

Хубаво е! Най-много ми харесва предложението за училищата и храната. Идеята за детската градина е много добра за децата.

Автор – Лили Тодорова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Translate